Van oudsher was dragen de enige manier om baby`s mee te kunnen nemen. Met de komst van de kinderwagen is de draagdoek, zo goed als, uit het straatbeeld verdwenen.

Toch ontdekken nu steeds meer ouders hoe leuk het is en hoeveel voordelen het heeft om je kind te dragen!

Voor zowel de moeder als de baby is dragen een logisch vervolg op de zwangerschap. Na negen maanden van warmte, beweging en constant contact met jou, vormt de geboorte een grote overgang en is dicht bij jou zijn een basisbehoefte van je baby.

Baby`s die gedragen worden, genieten zichtbaar van het koesterende lijf-op-lijf contact. De bewegingen die je baby tijdens de zwangerschap met jou meemaakte gaan nu gewoon door. Je baby ruikt jou, hoort je hartslag en je stem en hoeft zich maar minimaal in te spannen om duidelijk te maken dat hij honger heeft.

Dit samenzijn bevordert een goed hechtingsproces; je leert je baby kennen en speelt in op de behoefte van je baby. Je baby voelt zich veilig en geborgen. Een goede hechting helpt je kind om later gemakkelijker betekenisvolle relaties met anderen aan te gaan.

Ook vaders kunnen veel voordelen ervaren in het dragen van hun kind. Hoe eerder de vader-kind relatie wordt aangegaan hoe beter de latere relatie tussen hen kan zijn. Vaders kunnen zich in het begin soms wat aan de zijlijn voelen staan. Het dragen is een ideale manier om een eigen plek te vinden in het contact met je kindje.

De natuurlijke houding van je baby is rechtop tegen je aan in de spreid-hurkhouding (kikkerhouding), waarbij de knietjes hoger zijn dan de billetjes. De rug, nek en het hoofd van je baby worden optimaal ondersteund. De drager loopt van knieholte naar knieholte. Je baby zit dan op een breed steunvlak, de beentjes gespreid en met een bolle rug. Dit is een ideale uitgangspositie voor de ontwikkeling van een gezond heupgewricht. Je baby hangt niet, zoals in harde dragers, maar zit ontspannen zonder de rug te belasten tegen je aan. Hiermee ondersteun je baby`s zoveel mogelijk in hun natuurlijke houding, waardoor je ergonomisch draagt.

foto: Je porte mon bebe

Als een baby dichtbij is, is het eenvoudig zijn behoeftes te signaleren en erop in te gaan. Uit onderzoek blijkt dat baby`s die dagelijks worden gedragen opvallend minder huilen.

In de draagdoek is je baby midden in de actie, maar niet in het centrum van de gebeurtenis. Je baby krijgt zo heel wat te zien en te horen, wat zijn psychosociale ontwikkeling ten goede komt. Wordt het hem even teveel dan sluit hij zijn oogjes en valt in slaap tegen je borst.

Individueel draagconsult

Tijdens een individueel draagconsult krijg je informatie over de verschillende dragers en draagdoeken die ik meeneem. Met de drager van je keuze gaan we oefenen, in eerste instantie met een draagpop. Een draagpop voelt als een echte baby. Ik leer je 1 knoop aan voor buikdragen of rugdragen of hoe te dragen in een ergonomische voorgevormde drager. We oefenen samen en je oefent alleen. Ik kijk mee en help waar nodig is. Zodra je je zeker genoeg voelt, gaan we de oefenen met je eigen kind. Na afloop van het consult heb je genoeg vertrouwen om thuis je kindje te gaan dragen.

Een individueel consult duurt anderhalf uur en kost €55,-. Het consult kan plaatsvinden in mijn praktijkruimte of bij jou thuis.

Duo draagconsult

Tijdens een duoconsult leer je samen met je partner, vriend(in) of (schoon)moeder hoe je moet knopen of dragen in een ergonomische drager.  Een duoconsult duurt twee uur en kost €80,-. Ik leer jullie één dezelfde knoop aan voor buikdragen of rugdragen of hoe te dragen in een ergonomische voorgevormde drager. We oefenen samen en jullie oefenen alleen. Ik kijk mee en help waar nodig is. Zodra jullie je beide zeker genoeg voelen gaan we oefenen met jullie eigen kindje. Na afloop van het consult hebben jullie genoeg vertrouwen om thuis jullie kindje te gaan dragen.

Dit consult kan plaatsvinden in mijn praktijkruimte of bij jullie thuis. Het is mogelijk om je eigen drager/draagdoek mee te nemen.

Bij beide consulten wordt er voorafgaand aan het consult een intake formulier ingevuld.

Workshop

Tijdens een workshop met minimaal drie personen vertel ik over ergonomisch dragen en leer ik jullie één dezelfde knoop aan. De workshop wordt gegeven op locatie of in mijn praktijk en duurt drie uur. Koffie/thee en lekkers inbegrepen. Kosten €35,- per persoon.

Maak hier een afspraak.

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VDC (Vereniging van Draagdoekconsulenten) en opgeleid bij het IvH (Instituut voor Hechting), waar ik deel I en II heb afgerond.

        

Ben je nog op zoek bent naar een origineel (kraam)cadeau?
Geef dan een cadeaubon van praktijk Lief Lijf voor een draagconsult!