Vechten met je draken

Facebooklinkedin

De herfst is begonnen en dat voel je direct. Het wordt eerder donker, het is kouder. Regen, wind en zon wisselen elkaar af. Daar waar de zomer uitnodigde om te bruisen en ondernemen, nodigt de herfst uit om te vertragen en meer naar binnen te keren. Ook in de natuur is dit naar binnen gaan zichtbaar. De bladeren aan de bomen verkleuren en worden losgelaten. Nu is de tijd om zich terug te trekken en voor te bereiden op de stilte van de winter.
De herfst is ook de tijd van het oogsten. Zoveel moois wat er gevonden en geoogst kan worden; appels, peren, kastanjes, bessen, beukennootjes, druiven en hazelnoten, schatten uit de natuur. 

Vaak moet ik wennen aan de overgang van zomer naar herfst. Dan mis ik bijvoorbeeld het lopen op blote voeten en het gemak van zomerkleding ten opzichte van weer sokken, vesten, jassen en regenkleding aan. Maar als dat moment van gewend zijn er is, kan ik intens genieten van de herfstkleuren, de bomen met hun verschillende bruin tinten, de wind en het prachtige zonlicht. Binnen in huis weer kaarsen aan en het knusse gevoel van dekentjes op de bank.
Ik ben geboren in de herfst, misschien daarom wel dat ik zo hou van dit seizoen waar ik meer mag verstillen, minder doen en meer zijn.

 En aan het begin van de herfst, op zondag 29 september is het Sint Michaël. Een jaarfeest wat gevierd wordt op de school van mijn kinderen. Dit feest is genoemd naar de aartsengel Michaël. Michaël weegt goed en kwaad af en strijdt met de negatieve krachten, de “draken”. Daarom staat deze engel meestal afgebeeld met een zwaard en een weegschaal en af en toe met de draak.
In de kleuterklas van mijn dochter, wordt het Michaël feest als oogstfeest gevierd. Een tafel gevuld met heerlijk fruit, zelf gemaakte appelmoes, jam en ander lekkers. Er wordt een drakenbrood gebakken en verslagen door het op te eten. In de hogere klassen van mijn jongens worden er spelen gedaan, waarbij moed en kracht gevraagd wordt. Zij verslaan op die manier de draak. Ook eten zij met hun klas een maaltijd met drakenbrood en lekkers en wordt het verhaal van Joris en de draak verteld.
Op deze manier worden de symbolen van Michaël, van kracht en warmte, aan de kinderen meegegeven en ervaren.

Een mooi onderwerp, kracht, moed en je innerlijke draken.
In een samenleving waar er voor de donkere kant soms weinig ruimte is. Waar we onszelf het liefste van onze beste kant laten zien. En waar we ons laten afleiden om zo die moeilijke emoties, die donkere kant, niet te hoeven voelen.
En toch is dat ook een deel van ons. Het wordt niet licht zonder het donker.

Alleen als je jezelf met je lichte, maar vooral ook met al je donkere kanten eerlijk en met milde ogen aan durft te kijken, kun je je eigen “draak” herkennen en verslaan.
Een uitnodiging die niet voor iedereen even makkelijk is. Heb jij ondersteuning nodig bij het herkennen en verslaan van jouw innerlijke draken, voel je welkom om een afspraak te maken.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.